
TO: City Council 

FROM: Michele Beal Bagneris, City Attorney 

DATE: June 14,2007 

RE : Clarification Regarding Ordinance to Exclude "Residential Care 
Facilities for the Elderly" From Payment of the Full Residential 
lrnbact Fee 

RESPONSE TO QUESTION RAISED AT FIRST READING OF ORDINANCE 

At its June 1 I, 2007 regular meeting, a question was raised regarding the proposed amendments 
to Chapter 4.17, of whether the structure of the residential impact fee and its exclusion of certain 
senior care facilities from payment of the full fee created a loophole by which all senior care 
facilities could escape payment of the full fee. 

The statutory scheme, and City review process, do not allow for such a loophole. 

Section 4.17.030 already provides that certain senior care facilities are exempt from payment of 
the full fee, as follows: 

D. "Skilled nursing unit," for purposes of this Chapter 4.17 only, is defined as a residence 
within a lifeleare facility which is reserved and equipped to provide 24-hour medical care to 
residents who cannot take care of themselves because of physical, emotional, or mental 
conditions. This care must be supervised by a doctor and regulated by the State of California 
EIealth Department. A skilled nursing unit differs from an independent living unit within a 
IifeJcare facility in that it has medical staff available onsite 24 hours per day. 

This new ordinance adds a new category of senior care facilities to the exemption from payment 
of the full fee, as follows: 



"F. 'Residential care facility for the elderlv' is defined as a facility reserved for and equipped to 
provide 24-hour care to residents who cannot take care of themselves because of physical, 
emotional, or mental conditions, wherein the care is provided pursuant to order of the resident's 
physician, with nursing staff available on-site, 24 hours per day, and is regulated by the  State of 
California Department of Social Services. Excluded from this definition are any units within 
the facility which are independent living units." 

Note the bold language in each section, which makes it clear that independent living units within 
each facility must still pay the full fee. When reviewing plans for determination of the proper 
fee, City staff has been trained to look carefully at the level of care provided in each unit, 
regardless of the level of care labeled by the developer. In at least one instance already, staff has 
conferred with a senior care facility developer to identify those units within the facility that are 
subject to the full fee, even where other units qualify for the reduced fee. 

Accordingly, through careful drafting of the language in Section 4.17.030, and through 
awareness of the issue at staff, senior care facilities are paying the fee appropriate for the unit. 

Respectfully submitted, 

%CiL& 
Michele Beal Bag 
City Attorney (1 

Prepared by: 

C- LX-w 
Theresa E. Fuentes 
Deputy City Attorney 



Introduced by: 

ORDINANCE NO. 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF PASADENA AMENDING CHAPTER 4.17 OF 
THE PASADENA MUNICIPAL CODE RELATING TO DEFINITIONS APPLICABLE 
TO RESIDENTIAL IMPACT FEES 

The People of the City of Pasadena ordain as follows: 

SECTION 1. Title 4, Chapter 4.17, Section 4.17.030, is amended by adding a new 

Paragraph F as follows: 

"F. 'Residential care facility for the elderly' is defined as a facility reserved for and 

equipped to provide 24-hour care to residents who cannot take care of themselves 

because of physical, emotional, or mental conditions, wherein the care is provided 

pursuant to order of the resident's physician, with nursing, staff available on-site, 24 hours 

per day, and is regulated - by the State of California Department of Social Services. 

Excluded from this definition are any units within the facility which are independent 

living units." 

SECTION 2. Title 4, Chapter 4.17, Section 4.17.050, Paragraph 4.17.050.F(1) is 

amended as follows: 

"Notwithstanding any other provision contained in this chapter, new residences which are 

rented or sold to persons and familics of low or rnoderatc income (as defined in Health and 

Safety Code Section 50093) pursuant to the city's inclusionary housing regulations, or which are 

skilled nursing units, or is a residential care facility for the elderly, or which are student housing 

residences, shall be assessed a fee of $756 per unit. This fee may annually escalate at the same 

percentage as the consumer price index." 



SECTION 3. The City Clerk shall certify the adoption of this ordinance and shall cause 

this ordinance to be published in full text. 

SECTION 4. This ordinance shall take effect upon publication. 

Signed and approved this day of ,2007. 

Bill Bogaard 
Mayor of the City of Pasadena 

I HEREBY CERTIFY that the foregoing ordinance was adopted by the City Council of the City 

of Pasadena at its regular meeting held on , 2007, by thc following vote: 

AYES: 

NOES: 

ABSENT: 

ABSTAIN: 

Published: 

Jane L. Rodriguez, CMC 
City Clerk 

APPROVED AS TO FORM: 

Theresa E. Fuentes 
Deputy City Attorney 


